Omaž 110. godišnjici izrade Seiko ručnih satova

Imajući u vidu bogato istorijsko nasleđe, za Seiko je obeležavanje jubileja neretko obzirom da su tradicija i težnja za inovacijama smernice koje su ovu kompaniju dovele na sam vrh svetskih proizvođača satova.

Vest 18.04.2023.
blog image

U vreme kada su džepni satovi još uvek bili standard, mladi Kintaro Hatori, nastojeći da bude korak ispred ostalih, upušta se u poduhvat kreiranja ručnog časovnika i godine 1913. stvara prvi japanski ručni sat – Laurel. Tako je Seiko započeo pravu revoluciju u časovničarstvu a Laurel otvorio vrata mnoštvu drugih modela koji su usledili.

Ove godine proslavlja se 110. godišnjica prvog ručnog Seiko sata izdavanjem serije modela izrađenih od visokokvalitetnih materijala, napredne tehnologije i jedinstvenog dizajna.

Simboličnu seriju komemorativnih reizdanja u čast jubileja Seiko je najavio početkom 2023. godine, predstavljanjem Laurela za 21. vek – modela SPB359 u okviru Presage kolekcije. Ovaj model oživljava oblik i dizajn prvog ručnog Seiko sata u svakom detalju. Okruglo čelično kućište prečnika 37.5mm, emajliran brojčanik sa arapskim brojevima i plave kazaljke u retro stilu, pažljivo su konstruisani kako bi zadržali eleganciju originala. Nostalgični pečat daje i prepoznatljiv dizajn broja 4, verno nekadašnjem Laurelu, kao i indeks broja 12 istaknut crvenom bojom. Sat pokreće kalibar visokih performansi 6R27 sa osam bitova u sekundi i rezervom snage od 45h. Model je limitiran na 2.500 primeraka i na našem tržištu ga očekujemo tokom maja.

Model koji takođe slavi 110. rođendan izrade ručnih Seiko satova je iz King Seiko kolekcije referentne oznake SPB365, predstavljen tržištu februara meseca. Ističe se teksturnim ciferblatom gradijentnog bakarnosmeđeg tona čiji je dizajn inspirisan mestom rođenja King Seiko satova ali i životinjom koja je u japanskoj kulturi simbol dugovečnosti. Naime, heksagonalni elementi na brojčaniku inspirisani su tradicionalnim japanskim uzorkom poznatim kao kikoumon. Ovakva šara se nalazi na oklopu kornjače, simbola dugovečnosti i prosperiteta u japanskoj kulturi, i kao takva krasila je i oklope samuraja. S druge strane, mesto rođenja King Seiko satova je u delu Tokija zvanom Kameido, okruženom rekama i potocima, i poznatom kao Ostrvo kornjača. Ovaj brojčanik izražajne lepote smešten je u kućištu od nerđajućeg čelika prečnika 37mm i visine 12,1mm. Dolazi na sedmodelnoj čeličnoj narukvici uz koju se dobija i dodatna elegantna kožna narukvica. Sat poreće automatski kalibar 6R31 koji radi na frekvenciji od 21600 vibracija po satu uz rezervu snage od 72h. King Seiko Kikkoumon ograničenog je izdanja na 1200 primeraka.

Sledeća četiri komemorativna limitirana izdanja, koja se na tržištu očekuju u toku juna meseca, upotpunjuju Presage kolekciju i u okviru iste, Craftsmanship seriju, koja predstavlja sinergiju japanskog časovničarskog umeća i tradicije ručne izrade. Sa svakim od četiri zanata, različiti majstori i njihovi timovi pokazuju veštinu i tehniku ručne izrade brojčanika satova iz ove serije. U pitanju su modeli ukrašeni emajlom, uruši lakom, arita porcelanom i šipo emajlom, referentnih oznaka SPB393, SPB395, SPB397 i SPB399. Zajednička crta brojčanika sva četiri modela su naizmenični rimski brojevi i indeksi, i oznaka 12h naglašena različitom bojom što asocira na originalni Laurel. Modele SPB393 i SPB395 pokreće kalibar 6R24 sa prikazima dana, datuma i rezerve snage od 45h, dok modele SPB397 i SPB399 pokreće kalibar 6R27 sa indikatorom rezerve snage od 45h i podbrojčanikom na poziciji 6h za datum. Prva tri modela iz kolekcije limitirana su na 1.500 primeraka, dok je model SPB399 limitiran na svega 800 primeraka.

Takođe predstavljen početkom godine, u nizu modela u slavu jubileja je i model SPB333 iz Prospex kolekcije u okviru Save the Ocean serije. Kao i svi modeli iz komemorativne linije, i ovaj model crpi svoju inspiraciju iz Seikove bogate tehnološke i dizajnerske baštine. Kućište, dizajnerske reinterpretacije ronilačke verzije modela iz 1968. Seiko 6105-8000, naglašeno je reljefnim brojčanikom srebrno-bele boje koji oslikava lepotu polarnih glečera, a za suptilan kontrast zadužen je bezel u sivoj boji. Dijametar kućišta je 41, a visina 12,3 milimetara. Pokreće ga isprobani i pouzdani kalibar 6R35, automatski mehanizam koji otkucava 21.600 puta u satu i pruža rezervu snage od 70h. Sat je predstavljen na petorednoj narukvici od nerđajućeg čelika sa sigurnosnom kopčom i ronilačkim produžetkom. Uz nju se dobija i dodatna narukvica od polisterskog materijala izrađenog od recikliranih plastičnih boca, ispletena tradicionalnom japanskom tehnikom nazvanom seiču. Model je limitiran na 5.500 primeraka i na svetskom tržištu će biti dostupan od maja.

Na listi serije modela u čast jubileja našao se i model iz Prospex Save the Ocean kolekcije SPB385 koji je dizajnerska reinterpretacija Seikovog originalnog ronilačkog sata iz 1968. reference 6159-7001, ali i nešto sasvim novo u smislu performansi mehanizma kada je u pitanju ova sportska kolekcija. Naime, u pitanju je povezivanje GMT funkcije sa performansama ronilačkog sata, što je presedan kada je u pitanju Prospex kolekcija. U pitanju je mahenizam 6R54 koji ima GMT funkciju i rezervu snage od 72h. Sat odlikuje teksturisani ledeno plavi brojčanik inspirisan polarnim glečerima Arktika i Antarktika kompletiran crnim keramičkim bezelom i tamnoplavom GMT kazaljkom. Predstavljen je na trodelnoj čeličnoj narukvici sa supertvrdim premazom opremljenoj preklopnom kopčom i ronilačkim nastvakom. Kao dodatak se dobija i kaiš od recikliranih plastičnih boca izrađen tradicionalnom japanskom tehnikom pletenja zvanom seiču. Model je limitiran na 4000 primeraka i na svetskom tržištu će biti dostupan od juna meseca.

I nakon 110 godina izrade, Seiko satovi su i danas inspirisani umetnošću klasičnog časovničarstva i tradicijom, i kao takvi predstavljaju savršeno jedinstvo tehnologije i dizajna.