Seiko nasleđe: Istorija jedinog proizvođača sa svakom ekspertizom u časovničarstvu

Priča o Seiku počela je 1881. godine, kada je 21-godišnji preduzetnik Kintaro Hatori otvorio radnju za prodaju i popravku satova u centru Tokija.

Blog 20.03.2023.
blog image

Početak Seiko priče započinje davne 1881. godine kada je 21-godišnji Kintaro Hatori otvorio prvu zanatsku radnju u centru Tokija specijalizovanu za popravke satova i prodaju polovnih satova. Jedanaest godina kasnije, njegova radionica je prerasla u fabriku Seikosha koja je na početku proizvodila zidne časovnike da bi 1895. kreirala prvi džepni sat – Timekeeper, čime su postavljeni temelji modernom japanskom časovničarstvu i kamen temeljac za kompaniju Seiko.

Seiko kao pionir u tehnologiji i inovacijama

Odlučan da bude korak ispred ostalih, Kintaro se upustio u poduhvat stvaranja prvog japanskog ručnog sata i 1913. godine predstavljen je Laurel. Fabrika je 1917. promenila ime u Hattori Seiko Co, a 1929. su proizvedeni prvi modeli koji su nosili danas prepoznatljivo ime u svetu časovničarstva – Seiko. U godinama koje su usledile, satovi su konstantno unapređivani novim tehnološkim inovacijama koje su oblikovale drugu polovinu 20. veka u Seiku.

Tako je 1959. predstavljen Gyro Marvel – prvi sat sa automatskim navijanjem opremljen Seikovim patentom poznatim kao Magic Lever – jednostavan sistem poluge u obliku makaza za prenošenje snage oscilirajuće težine u oba smera. I dok je u narednim godinama uobičajena praksa u industriji satova u Švajcarskoj bila da se delovi mehanizama kupuju od različitih nezavisnih proizvođača, Seiko je sve delove svojih satova, uključujući mehanizme, kućišta i brojčanike, proizvodio u okviru svoje fabrike, što čini i danas.

Sa idejom da stupi na tržište luksuznih modela, kojom su dominirale švajcarske kompanije, godine 1960. stvoren je Grand Seiko – vrhunac Seikove izvrsnosti u izradi mehaničkih satova koga i danas odlikuje visok kvalitet izrade i vanvremenski dizajn. Bio je to prvi Seikov sat sa sertifikatom preteče današnjeg COSC-a. Potom je usledio prvi automatski hronograf iz 1964. Crown Chronograph, kao i prvi japanski ronilački sat iz 1965. 62MAS.

Nakon brojnih napora i ulaganja u istraživanje i razvoj, Seiko je 1969. pokrenuo i revoluciju u industriji satova lansiranjem prvog ručnog kvarcnog sata u svetu – Astrona. Godine 1975. lansiran je, takođe prvi put u svetu, prvi titanijumski profesionalni ronilački sat do 600m vodootpornosti, a osam godina kasnije, 1983. i prvi analogni kvarcni sat sa hronografom. Od trenutka kada je kvarcni sat rođen, Seiko je težio da stvori kvarcnu tehnologiju bez promene baterije, stoga je 1988. i uspeo u svojoj nameri plasirajući još jedan patent – Seiko Kinetic, kod kojeg je satni mehanizam zasnovan na elektronskom oscilatoru napravljenom od kvarcnog kristala koji ima sopstveni generator energije. Prostim pomeranjem ruke na kojoj se nalazi sat, rotor mehanizma stvara energiju koja se skladišti u poseban tip punjive baterije koja zatim pokreće mehanizam i sve funkcije sata. Jedanaest godina kasnije, 1999. usledila je još jedna inovacija u svetu časovničarstva koju je Seiko doneo, a to je Spring Drive – luksuzni mehanički sat sa kvarcnom preciznošću.

Sa novim vrednostima u 21.vek

Početkom 21. veka svetsko tržište satova susrelo se sa velikim promenama sa kojima su morale da se nose sve velike kompanije u ovoj industriji. Seiko je na ove promene odgovorio velikom reorganizacijom u svojoj kompaniji što je rezultiralo da se potencijal tih promena iskoristi za njen dalji razvoj. Tako je 2001. godine Seiko osnovao Seiko Watch Corporation i ušao u 21. vek sa novom poslovnom strukturom, vizijom i filozofijom. Sa ciljem da preduzima dalje korake ka razvoju održivih tehnologija, Seiko je veliku pažnju usmerio na izradu satova na solarni pogon. Inovacija i prefinjenost postale su nove osnovne vrednosti za buduća dostignuća.

Danas, nakon više od 140 godina inovacija, kompanija Kintaro Hatorija je i dalje posvećena savršenstvu kome je osnivać oduvek težio. Upravo na ovu godišnjicu koja je proslavljena 2021. godine pojavile su se brojne inovacije sa daljim razvojem u različitim oblastima.

U našem WatchSalon-u možete pronaći široku ponudu Seiko satova iz svih kolekcija: Prospex, Presage, Astron, King Seiko, Seiko 5  i Seiko Conceptual.