Astron GPS Solar – tehnologija u službi preciznosti

Nov, redizajniran koncept utire put u budućnost Seiko Astron GPS kolekciji. Tako je nova decenija započeta kvartetom potpuno novog dizajna koji će na tržištu biti dostupni od jula.

Vest 28.05.2023.
blog image

2022. godine Seiko je proslavio svoju 10-godišnjicu Astron GPS Solar kolekcije tako što je potpuno preuredio dizajn modela konstruišući kućište sa integrisanim sistemom narukvice, od titanijuma. Ideja koja prethodi ovom osveženju je da se otvori put za novu generaciju Astrona sa fluidnijim pristupom dizajnu sata, a da se idalje zadrže njegove karakteristike. Tako je nova decenija započeta kvartetom Astron GPS Solar modela potpuno novog dizajna – SSJ013, SSJ014, SSJ015 SSJ017 koji će na tržištu biti dostupni od jula meseca ove godine. Modeli SSJ013, SSJ014 i SSJ15 biće deo standardne kolekcije dok će model SSJ017 biti limitiranog izdanja na 1500 komada.

Nov dizajnerski stil kolekcije odlikuje besprekoran sled od kućišta preko lugova do integrisane narukvice. Kućište modela karakteriše uglast dizajn sa osmougaonim fasetiranim bezelom, dijametra 41.2mm i debljine 12.00mm. I kućište i narukvica su od titanijuma tretirani slojem otpornim na ogrebotine. Tako, zahvaljujući maloj težini materijala i niskom težištu kućišta novi Astron GPS Solar modeli lako pronalaze idealno mesto na zglobu.

Satove pokreće GPS solarni kalibar 3X62 sa datumom na poziciji 3h i podbrojčanikom na 8h zaduženim za praćenje rezerve snage sata u realnom vremenu, kao i status GPS konekcije i podešavanje režima letenja. Kalibar se povezuje do dva puta dnevno na GPS mrežu kako bi održao preciznost od jedne sekunde dnevno na svakih 100.000 godina, gde god se nalazili u svetu, jer pruža podršku u čak 39 vremenskih zona. Kada brojčanik detektuje sunčevu svetlost, sat se povezuje na GPS satelitsku mrežu i automatski podešava tačno vreme mesta u kome se nalazite. Ako je sat van domašaja sunčeve svetlosti, on pamti vreme svoje poslednje uspešne konekcije i pokušava da ponovo primi GPS signal u isto vreme. Povezivanjem s GPS mrežom novi Astroni svu potrebnu energiju uzimaju iz svetlosti, pa im zamena baterije nikad neće biti potrebna. Vodootpornost im je 10 bara a magnetna rezistencija 4.800 A/m. Standardna linija modela ima brojčanike u plavoj, sivoj i crnoj boji sa uzorkom oblika kvarcnih kristala, dok limitirano izdanje krasi brojčanik sa horizontalnim prugama u sivoj nijansi.

I ovom novom, redizajniranom klekcijom modela, Astron GPS Solar potvrđuje svoju nenadmašnost u pogledu tehnoloških dostignuća u svetu časovničarstva.